sobota, 12 listopada 2016

YERBA MATE - co to jest?


Czym jest YERBA MATE ? Pewnie każdy z was już nie raz zadawał sobie te pytanie. Zwłaszcza, że nie raz trafiało do internetu zdjęcie, że Martina także ją pije, gdyż to jej ulubiony napój. W tym poście znajdziecie kilka informacji o Yerbie, m.in. o tym co zawiera, jak działa, a także filmik, w którym możecie zobaczyć, jakie etapy trzeba przejść, aby Yerba trafiła do sklepów. Zapraszam serdecznie !




Yerba Mate to napój przyrządzany z listków i gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis, St.Hillaire). Jest to wiecznie zielone drzewo, osiągające w stanie dzikim nawet do 15 m wysokości. Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay, na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Również w tych krajach jest uprawiany i eksportowany na cały świat. Swoją popularność Yerba Mate zawdzięcza niezwykłym właściwościom pobudzającym, wzmacniającym, oczyszczającym. Ma bardzo bogaty skład, dzięki czemu również spektrum działania jest bardzo szerokie. Ale po kolei.



Na pewno nie herbata...

Yerba Mate różni się od napojów znanych nam na co dzień. Po pierwsze, do naczynka sypie się nawet do 3/4 objętości suszu, po drugie pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu, a po wtóre każdą porcję można zalewać „do znudzenia”, a przynajmniej 5-7 razy. Jeżeli będziesz pił mate pierwszy raz przygotuj się na niezłą dawkę emocji - smak też może się nie kojarzyć z naszymi, tradycyjnymi napojami. Co tu dużo gadać, yerba mate jest gorzka. Czasem nawet bardzo. A czasem aż wykręca - szczególnie jeśli jesteśmy nowicjuszami i robimy swoją pierwszą zaparzkę. Ale spokojnie, z czasem nabiera się wprawy w przygotowaniu, a kubki smakowe przyzwyczajają się do specyficznych goryczkowych posmaków. Wtedy świat yerby staje przed nami otworem. A jest to świat równie duży co różnorodny.

Jak działa yerba?

O Yerba Mate często mówi się, że jest lepszą alternatywą kawy. Czyli oprócz pobudzenia pewnie coś jeszcze daje? Niewątpliwie napar ostrokrzewu ma wiele właściwości zdrowotnych. Z resztą, jeżeli tak specyficzny napój zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie, to coś w tym musi być.

Mieszkańcy Ameryki Południowej już od wieków znają i cenią sobie dobroczynne oddziaływanie Yerba Mate. Nie trzeba być naukowcem, aby na własnej skórze odczuć, że napar ten:

  • bardzo dobrze pobudza, nie powodując drażliwości żołądka
  • likwiduje objawy zmęczenia
  • reguluje ciśnienie
  • oczyszcza i odżywia organizm
  • polepsza samopoczucie
  • pozytywnie wpływa na jędrność skóry
  • poprawia przemianę materii
  • zwiększa odporność
  • w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie zostawia osadu na zębach
Ostrokrzew paragwajski i uzyskiwany z niego napar stały się obiektem szerszego zainteresowania naukowców dopiero w ostatnich dwóch dekadach, szczególnie po roku 1995, kiedy ukazał się pierwszy artykuł naukowy dowodzący właściwości antyoksydacyjnych tego naparu. Produktom z yerba mate przyznano 29 międzynarodowych patentów w latach 1963 – 2007, z czego większość po 2000 roku.

Skład chemiczny Yerba mate

Liście ostrokrzewu paragwajskiego zawierają ponad 200 różnych komponentów. Nie wszystkie jednak przechodzą do naparu. Dla przykładu obecne w roślinie wapno i żelazo nie wypłukuje się pod wpływem wody i praktycznie w całości zostaje w przepitym suszu. Jednak większość drogocennych substancji jest rozpuszczalnych w wodzie i dostarczamy je wraz z każdym łykiem mate. Do najważniejszych składników bioaktywnych w naparze yerba mate należą:

  • Ksantyny - kofeina, teobromina oraz (w niewielkich ilościach) teofilina odpowiedzialne m.in. za właściwości pobudzające, wspomaganie pracy umysłowej;
  • Polifenole - główna grupa związków odpowiedzialnych za właściwości antyoksydacyjne, a więc antyrakowe i przeciwmutagenne ostrokrzewu paragwajskiego;
  • Saponiny - wywołujące specyficzny, gorzki smak yerba mate oraz powstawanie charakterystycznej pianki na powierzchni naparu. Mają właściwości przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na metabolizm cholesterolu;
  • Makroelementy - magnez, potas, fosfor;
  • Mikroelementy - mangan, cynk, miedź, chrom, krzem;
  • Witaminy - A, B complex, C, E, PP, H.



Składniki mineralne (mikro- i makroelementy) i witaminy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Wpływają na rozwój człowieka i przebieg elementarnych funkcji życiowych. Nie zawsze można wszystkie te składniki dostarczyć z pożywieniem. Wiele badań naukowych wskazuje yerba mate jako dobre źródło wymienionych wyżej składników.

Poniżej zaś znajduje się filmik, dzięki któremu można dowiedzieć się, co nie co o Yerbie. Polecam go obejrzeć, naprawdę warto ! 


Skosztowaliście kiedyś Yerby? A może dopiero planujecie? Chcecie post, jak ją przyrządzić?

źródła: dobreziele.pl; youtube

6 komentarzy:

  1. Wow czasami się zastanawiam z kąd ty to wiesz xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Internetu ,ale i tak szanuje bo dowiedziałam się dość sporo

      Usuń
  2. Ja piję i polecam Liściastą Guaranę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, polecicie mi jakieś dobre yerba i mate akcesoria do jej picia? Jestem początkujący, yerbę piłem tylko u znajomych, ale chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

NIE ZAPOMNIJ!

NIE ZAPOMNIJ!