sobota, 3 grudnia 2016

YERBA MATE - jak ją przyrządzić?


Co to jest Yerba Mate, poznaliście już w tym poście. Dzisiaj natomiast dowiecie się, jak dobrze ją zaparzyć. Zapraszam serdecznie !



Jak zrobić dobrą Yerba Mate?

Każdy może przygotować yerbę po swojemu. Nie ma tutaj żadnych sztywnych zasad oprócz temperatury wody (ok. 70-80°C). To od Ciebie zależy, ile wsypiesz suszu, ile nalejesz wody, czy jak długo będziesz zalewać swój napar. Najprościej jest wsypać susz do naczynia, nalać wody o odpowiedniej temperaturze, a następnie włożyć bombillę przytrzymując jej ustnik palcem. Warto jednak poświęcić chwilkę i przygotować pyszną yerbę, której smak będzie długo się utrzymywał. Trzeba jednak zapamiętać, że najważniejsza jest woda ! Yerby nie można zalewać wrzątkiem. To pierwsza i najważniejsza zasada świetnej mate. Woda powinna mieć ok. 70-80°C. Najłatwiej sprawdzić to termometrem do żywności. Na wyczucie jest to mniej więcej moment, gdy woda, w trakcie gotowania zaczyna się robić biała, nieprzezroczysta od bąbelków powietrza. Można też odczekać po zagotowaniu ok. 10 minut, lub zmieszać 2 części wrzątku z 1 częścią wody o temp. pokojowej.

Przygotowanie Yerby w sposób tradycyjny:

  • Wsyp yerba mate do ok. 1/2 - 3/4 objętości naczynia (wedle uznania).
  • Przykryj naczynie dłonią, odwróć „do góry nogami” i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół.
  • Następnie odwróć naczynie do kąta 45° tak, aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
  • Wlej wodę o temp. 70-80°C w wolną przestrzeń między suszem, a ścianką naczynia.
  • Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce gdzie wcześniej lana była woda.
  • Odstaw tak przygotowaną mate i odczekaj około 2-3 minuty. Dolej jeszcze nieco wody i... gotowe!


Tak przygotowana mate może być zalewana wielokrotnie, aż całkiem wypłucze się smak.



WAŻNE! Pamiętaj, że bombillą nie wolno mieszać, gdyż może to powodować zapychanie się rurki.

Urugwajski sposób na bardzo pylasty susz Yerba Mate
Nadaje się do większości yerb, szczególnie zaś do mocno pylastych odmian z Urugwaju.

1. Wsyp 1/2 do 3/4 yerba mate do naczynia.
2. Przykryj wylot dłonią, przesyp susz na jedną stronę naczynka.
3. Nalej odrobinę wody(może być w temperaturze pokojowej) w miejsce pomiędzy górką suszu, a ścianką naczynka.
4. Poczekaj aż cała woda zostanie wchłonięta, następnie włóż bombillę w miejsce, gdzie wcześniej wlewana była woda.
5. Napełnij naczynie gorącą woda (ok 70-80°C ).

6. Po ok. 2-3 min napar jest gotowy do spożycia.


Terere (na zimno)

Terere doskonale gasi pragnienie w upalne dni, poza tym jest bardzo orzeźwiające. Przyrządza się je podobnie, z tym że zalewamy przygotowany w naczyniu susz lodowatą wodą, lub sokiem, np. pomarańczowym lub jabłkowym. Można nawet dołożyć kostkę lodu do materka. Dobrze też nieco dłużej odczekać po pierwszym zalaniu, aby listki puściły soki.Najlepsze do terere są odmiany yerby z owocami lub ziołami. Można także samemu stworzyć odpowiednią mieszankę, wykorzystując np. zioła, cząstki owoców - świeżych bądź suszonych.

Tradycyjny rytuał picia Yerba Mate
Tradycyjny ceremoniał spożywania naparu przypomina rytuał palenia fajki pokoju. Przebiega on w tzw. „kręgu mate”, gdzie najważniejszą osobą jest cebador (gospodarz) czyli ktoś, kto przygotowuje Yerba Mate. Cebador wypija pierwszą porcję naparu, po czym podaje kolejne „zaparzenia” pozostałym uczestnikom kręgu według kolejności dołączania do kręgu, lub częściej według pozycji w hierarchii społecznej. Każdy wypija całą porcję. Zużyty susz oddaje się Matce Ziemi (Pachamama), innymi słowy wyrzuca się przepite fusy do ziemi. Rytuał trwa do momentu, gdy ostatnia osoba powie „dziękuję” oddając naczynie gospodarzowi.


Co myślicie o poście? Chcecie następny post o Mate, a raczej jak przygotować do niej naczynie?

źródło: dobreziele.pl; youtube

6 komentarzy:

  1. nabrałaś mi chęci na jej spróbowanie xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mnie tutaj dawno nie było! Wiele się zmieniło na tym blogu! Zrobiłaś przepiękny wygląd ♥ przebiłaś wszystkie swoje prace tą, od tej pory ta jest moja ulubiona ♥ post tez super, nic dodać nic ująć ♥ po prostu rewelacja ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, dziękuję bardzo, bardzo, bardzo! ♥

      Usuń
  3. Oprócz wysokiej jakości suszu ważna jest także tykwa, bombilla, czyściki i inne akcesoria - dopiero wtedy możemy w stu procentach cieszyć się smakiem yerby. Jak dla mnie jest to swoisty rytuał i nie wyobrażam sobie picia mate ze szkladnki przez słomkę :)

    OdpowiedzUsuń

NIE ZAPOMNIJ!

NIE ZAPOMNIJ!